Uppdaterad 2013-11-01


Kontakt@ ossTel 08-520 421 37

Webbansvarig Maria Uppgard Copyright © 2013

Och vilka är vi då…?

Jag har alltid varit intresserad av djur och det har alltid funnits katt eller hund hemma under hela min uppväxt. När jag var tio år fick jag min första hund, Raja, en chow-chow. Ganska egensinnig och inte särskilt lättdresserad men snäll och en riktig enmanshund.

Dennis började sin ”hundkarriär” med min golden retriever Ida (Adiba e Earl-Dinwiddy u Sandermars Y Special Charm 1983-96). En vacker tik med guldglänsade lockar och väldigt lik sin morfar Calif of Yeo. Hon fick prova på lite lydnadsträning och vi ställde ut henne någon gång, men mest var hon ”stallhund” och alltid med på mina ridturer.

Med berner sennenhunden Maja (Gårdsvikens Demitra 1991-99) vaknade vårt intresse för hundsport på allvar. Med henne provade vi på det mesta; utställning, eftersök, bruks (rapport, spår och sök) och även lydnadsklass. Eftersom berner en gång i tiden användes som bl a draghundar (gårdshundar som de var) var det kul att prova även det. Maja nådde högre klass i spår och elitklass i lydnad tillsammans med Dennis.

Vi utbildade oss, Dennis till provledare inom SBK och jag till SBK-instruktör med påbyggnadskurser i etologi, bruks och om ”problemhundar" samt till hundförare inom hemvärnet (34:e skärgårdshvk). Det sistnämnda var en helt ny upplevelse för en som aldrig gjort lumpen och varit ute och ”krigat”. Grundutbildningen fick jag på P10 i Strängnäs och skyddsutbildningen på Rindö.

Det blev slitsamt för Maja med två förare, Ida var ju redan pensionär så vi skaffade en berner till – lilla Asta (Gårdsvikens Gixi 1993-2001). Med Asta satsade jag på den bruksgren som jag tycker är roligast – sök och även lydnadsklass. När så inte Ida fanns hos oss längre skaffade vi vår första hanhund Lukas (Lisabackens Listige Lukas (1996-2006) men också ytterligare en berner sennen Jalli (Gårdsvikens Jalli 1995-2004). Jalli fick två underbara valpkullar med mycket glada och arbetsvilliga hundar.

Dennis och Lukas inriktade sig på bruksspår och lydnadsklass och nådde elitklass i båda. Lukas var inte bara listig – han var snygg också och fick ett förstapris på utställning. Själv var jag jättesugen på en goldenhane av jakttyp, lite trött på löp och skendräktighet som ofta hindrade tävlings- och provstarter. Jag fick ett tips av Gunilla Wedeen (kennel Doubleuse) att det fanns en valpkull hos Mighty Duck´s och jag fick köpa en liten Gunde (Mighty Duck´s Currant 2001-07).


Vi åkte och tittade på jaktprov och jaktträningar och blev helt fascinerade av dessa ”jaktisar”- vilken arbetsglädje! Vilken motor! Detta ville vi också prova på! 2002 tog vi båda jägarexamen. Då jag skulle uppmärksammas för lång och trogen tjänst på företaget där jag jobbar fick jag ingen guldklocka utan till min stora glädje en hagelbössa. En lite ovanlig present i sådana sammanhang. Tyvärr har vi inga egna jaktmarker så tillfällen till jakt ges inte så ofta.
Lukas tog på ”gamla dar” förstapris på officiellt jaktprov nkl och placerade sig bra på flera inofficiella prov (bl.a. andrapris på Golden Specialen 2005 och bara 3 poäng efter vinnaren!) och på olika Working test. Han fick också prova på att apportera på riktig jakt. Lukas blev drygt tio år och lämnade oss pga sjukdom i september 2006.

Gunde tog sitt förstapris i nybörjarklass – den enda ettan den dagen – i Koppom i Värmland på första försöket. På GRK:s inofficiella prov i Kungsängen i maj 2006 tog han förstapris med hp i öppenklass. Johan Fogelberg var vikarierande förare vid det tillfället. På hösten samma år tog vi ett officiellt andrapris i öppenklass i Järvsö. Det var nära ett förstapris – men vi hade tyvärr lite för många kommandon på vattendirigeringen. Men det kändes härligt att vara "på banan" med förhoppningar inför framtiden.

Vi hade också den stora glädjen att få vara med på praktisk jakt vid flera tillfällen – och det är allra roligast! Det var där Gunde visade vilken härlig apportör han var. Men när allt såg som ljusast ut... Gunde blev bara fem år – en elak hjärntumör tog honom ifrån oss i januari 2007. Och så hade vår flock reducerats till en hund, Tjalfe, på ganska kort tid.

 


 

Dennis och Tjalfe i samspråk - Foto: Jill Raneryd © 2008

Tjalfe (Mighty Duck´s Tjalfe 2005-2011) kom till oss 2005. En härlig och robust hane. 2007 tog han sitt officiella förstapris i nybörjarklass på b-prov, startade på några WT och var även jätteduktig vid praktisk jakt. Tyvärr lämnade han oss våren 2011, alldeles för tidigt och med ett stort tomrum efter sig.

Det har blivit många hundar genom åren med all den glädje som de för med sig men också stor sorg när de lämnat oss.

Den 28 april 2007 - hämtade vi ”min” lille Affe (Avjava´s Gandalf). Vi har startat på en del WT (ett förstapris och trea i ökl vid GRKs KM 2013) men när det gäller b-prov har vi ”fastnat” lite i öppenklassen med flera tredjepris. Kanske beror det på en alltför nervös förare. Som apportör vid praktisk jakt är han suverän. Vid ett tillfälle plockade han ensam hem över 55 änder och hade ändå energi kvar till eftersöket.

2011 var det Dennis tur att skaffa valp och den 2 juni hämtade vi Brolle (Avjava´s Helidor of Bearmountain). En härlig hund med mycket fart i. Dennis tränar honom i första hand för praktisk jakt och Brolle visar redan framtassarna som god apportör. Så småningom ska de även starta på b- och c-prov.

Numera har vi tre hundar i familjen; Affe, Brolle och valpen Nibbe (Streamlight´s Phoebe´s Nimble född 2013). Det är vår första labrador och som blir ”min” hund att träna, det ser jag verkligen fram emot. Han är en trygg och jättetrevlig liten valp som jag vet att jag kommer att få mycket glädje av.

Men det är inte bara våra fyrfota vänner som berikar livet. Vi har genom ”hundåren” också träffat många nya vänner, duktiga instruktörer och uppfödare. Och inte minst - vi har haft så himla kul och det tänker vi fortsätta med

Maria